was successfully added to your cart.

Winkelmand

Meisje met de parel

Annejole Jacobs - de Jongh - Meisje met de parel - Gemengde techniek - 100x100

LIJST: doek, geen lijst. Framedikte 4 cm.

TOELICHTING WERK
Het portret van het meisje met de parel is met acryl geschilderd op een geprinte achtergrond van beelden. Het is een moderne bewerking van het gelijkgenaamde schilderij van Vermeer. De achtergrond van het schilderij bestaat uit bewerkte Delfts blauwe tegels. De tekeningen op de tegels vertellen het verhaal van het meisje met de Parel.

Zij leefde in het huis van Vermeer en zorgde voor zijn kinderen (spelende kinderen). Men meende dat Vermeer heimelijk verliefd was op haar (en zij op hem) en dat hij haar daarom ook heeft geschilderd (Cupido). De parel die zij in haar oor heeft is niet van haar, maar van zijn vrouw. Die heeft Vermeer bij haar ingedaan omdat er nog net iets ontbrak aan het totale plaatje. De familie Vermeer leefde voor de buitenwereld in luxe (weelderige fruitschaal) maar dat was slechts schijn want Vermeer deed heel lang over 1 schilderij en verkocht er maar een paar per jaar, terwijl hij een groot gezin te onderhouden had (verlepte tulp).

De link tussen de tegels en het portret is dat zij beiden in Delft zijn gemaakt en daarnaast toevallig ook nog eens in precies dezelfde periode. Vandaar de delfts blauwe tegels als achtergrond.

De rood geschilderde letters vormen het woord Parel. Enerzijds uiteraard vanwege de parel op het schilderij anderzijds omdat nog niet zo lang geleden uit een onderzoek onder de bevolking in Nederland is gebleken dat men dit het mooiste schilderij vindt dat er ooit in Nederland is gemaakt. Een parel van een schilderij !

TECHNIEK
Verzamelde achtergrond beelden worden geprint, daarna wordt onderwerp er bovenop geschilderd. De prints worden in een oplage gemaakt.
SERIE: 6/10.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.
[mc4wp_form id=”17415″]