was successfully added to your cart.

Winkelmand

Rode Katatsuki pot 20-08

Anke van der Kwaak - Rode Katatsuki pot 20-08 - Keramiek - 10x30

Gedraaid: raku gestookt op ± 1000ºC
Deksel: hout.

Raku-keramiek vindt zijn oorsprong in Japan in de 14e eeuw. De ideeën en normen waren gebaseerd op het zenboedhisme een meditatievorm die niet aan regels gebonden is, maar uitgaat van de filosofie dat het leven een kunst is waarin tijd en natuur een eenheid vormen die de kern van het leven is. De eerste pottenbakker die Raku maakte was Chojiro. Zijn zoon Jokei kreeg de titel en het daarbij behorende stempel ‘RAKU’.

Het stoken van Raku is een directe strijd van de mens met de onberekenbare krachten van de natuur.
Raku-aardewerk is een poreus aardewerk dat een slechte geleider is van warmte.

Het wordt als volgt gemaakt.
Het geglazuurde werkstuk (biscuitbaksel) wordt in een al hete oven gezet tot het glazuur smelt. Dit duurt ongeveer een half uur op een temperatuur van 1050 tot 1100 graden Celsius.
Hierna wordt het rood-gloeiend uit de oven gehaald, om af te koelen in de open lucht.
Daarna wordt het in een bak met zaagsel, bladeren, gras e.d. van de buitenlucht afgesloten. Door deze snelle afkoeling (reductie) wordt de huid van de klei zwart en wordt gelijktijdig de uiteindelijke kleur van het glazuur mede bepaald. Door deze afkoeling barst het glazuur open in haarscheuren, het craquelé dat karakteristiek is voor Raku ontstaat dan.
Hierna wordt het werkstuk in koud water afgekoeld. Door deze strijd van de kunstenaar met het Raku-aardewerk komt een volledige betrokkenheid met het wordingsproces tot stand.

De Raku-stoker hanteert de meest voor de hand liggende middelen die haar ter beschikking staan: AARDE, WATER, LUCHT en VUUR. Dit zijn vier vertrouwde elementen waarmee de Raku-stoker zich sterk verbonden voelt.
Raku betekent ‘plezier’, ‘ontspanning’ en ‘genieten in vrijheid en vrede’ De Raku-familie is nu in de veertiende generatie en werkt nog steeds met deze traditionele kunstvorm.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.
[mc4wp_form id=”17415″]