was successfully added to your cart.

Winkelmand

Tilly Wils

Tilly Wils

Tilly Wils werd in 1949 geboren en volgde een opleiding aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. In haar werk permitteert ze zich meer vrijheden dan ze op de academie had geleerd, zowel qua kleur en compositie als haar manier van werken. Met ondermeer een paletmes bewerkt ze haar verf.
Later gaat ze nog een stap verder door verf op het doek te gieten en het materiaal gedeeltelijk zijn eigen gang te laten gaan. “Deze werkwijze vraagt om een optimale concentratie, waardoor een spannende dialoog tussen doek, verf en kunstenaar ontstaat. Mijn hele lichaam, ziel en zaligheid gooi ik in het schilderen. De materialen kunnen variëren; van olieverf tot gemengde techniek, waarbij zowel krijt, houtskool, aquarel- en gouacheverf wordt gebruikt. Met penselen, tissues, nagels, vingers en het paletmes werk ik aan de huid van het doek, zodat er verschillende structuren en lagen ontstaan.” Die gelaagdheid en rijkdom van structuur zijn een uitnodiging aan de kijker de diverse partijen en détails van het werk te observeren. Daarin kan men kleine landschappen ontdekken die weer een wereld op zichzelf vormen. Vooral kan men zich laven aan de kleuren, want zij heeft zich dan volledig als colorist ontplooid. De onlosmakelijke verbinding tussen kleur en natuurlyriek zullen van nu af aan de belangrijkste elementen van haar expressionistische schilderijen gaan vormen.
Verf maakt ze voornamelijk zelf. Overal in haar atelier staan transparante doosjes met pigmenten. De opzet van een schilderij begint op de ezel. Met een groot gebaar zet Tilly de compositie op in houtskool, waarbij een schets als uitgangspunt dient. Eigenlijk weet ze dan al in grote lijnen welke kleuren ze gaat gebruiken en zoekt de pigmenten bij elkaar die in het doek de toon gaan zetten. Daarna wordt het doek plat neergelegd, zodat ze er aan alle kanten goed bij kan en de verf gemakkelijk gegoten kan worden.
Aangezien de compositie van te voren bepaald is, concentreert zij zich nu op de kleuren. “Kleuren groeien op het doek als het ware naar elkaar toe. Ze worden gevoelsmatig op elkaar afgestemd en elk afzonderlijk gedeelte van het doek moet schoonheid in zich dragen.”
Kracht, vaart en allure, dit zijn de kenmerken van de schilderijen van Tilly Wils. Haar uitbundige oeuvre mag zich verheugen in een wereldwijde waardering.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.
[mc4wp_form id=”17415″]