was successfully added to your cart.

Saskia Rietveld

Saskia Rietveld

De liefde voor tekenen en vormgeven was van jongsaf aanwezig. In het begin tekende zij voornamelijk met potlood of inkt, maar steeds probeerde zij iets nieuws te ontwikkelen.
Olieverf was de volgende stap en vervolgens ontdekte zij de veelzijdigheid van het aquarelleren.

Doordat Saskia in de loop der jaren meer tijd en ruimte kreeg is de kunst overgegaan van hobby naar passie. Door veelvuldig experimenteren heeft ze een heel eigen stijl ontwikkeld die tot uiting komt in haar schilderijen met gemengde techniek, encaustic’s en beelden van speksteen. De schilderijen zijn vervaardigd met aquarelverf, acrylverf, oostindische inkt en soms bladgoud. Ook het papier speelt hierbij een belangrijke rol, door het inspelen op de struktuur werkt het mee aan de karaktervorming van het schilderij. De voorstellingen zijn vaak abstract maar ook fijn uitgewerkte fantasievoorstellingen van o.a. vogels en vissen.

De beelden maakt zij van speksteen (zeepsteen/ talksteen). Speksteen is een zachte steensoort in verschillende kleuren zoals wit, rose, grijs, groen, blauw en zwart.
De stenen zijn volledig met de hand bewerkt met behulp van verschillende soorten gereedschap. Bij de vormgeving wordt sterk rekening gehouden met de vorm en eigenschappen van de steen. Als de vorm in grote lijnen is weergegeven wordt het beeld intensief gepolijst. In het laatste stadium wordt het beeld met was behandeld, waardoor het zijn glans en kleur toont. Door deze behandeling krijgt het beeld een extra dimensie.
Elk beeld is uniek en voorzien van een nummer, jaartal en signatuur. De vormen zijn voornamelijk abstract en soms figuratief.

De encaustic’s die Saskia maakt zijn schilderijen van bijenwas. Deze zijn gebaseerd op een techniek die de oude Grieken en Egyptenaren hanteerden. Vloeibare hete was werd vermengd met pigmenten. De gesmolten wasmengsels werden vervolgens met penselen aangebracht op een harde ondergrond. Vermoed wordt dat dammerhars of schellak werd gebruikt in combinatie met de was om het smeltpunt te verhogen en zo een harder oppervlak te verkrijgen. Bij het zien van encaustic kun je de fantasie laten gaan, de meeste vormen ontstaan bij toeval, de dieptewerking en het ritme leiden tot een verrassend geheel.

Saskia’s werk is diverse malen tentoongesteld, tevens is zij deelneemster aan de jaarlijkse atelierroute te Ridderkerk.