was successfully added to your cart.

Winkelmand

Salvador Dali

Salvador Dali

Dali is een belangrijk vertegenwoordiger van het surrealisme.
Dali werd geboren in 1904 in Figueras bij Gerona, in Catalonië.
In de eerste schilderijen die hij maakte verwerkte hij invloeden van het impressionisme. In Madrid leerde hij zijn zo karakteristieke glad realistische stijl. In Parijs ontmoette hij de surrealisten, waarvan hij lid werd. Hij maakt samen met Luis Bunuel twee surrealistische films, waarvan de premières in Parijs een enorm schandaal veroorzaakten.
Zijn schilderijen kenmerken zich door de verbinding van een uiterst naturalistische manier van schilderen met bizar-irrationele thema’s. Dali ontwikkelt zijn eigen “paranoïde-kritische methode”. Dit is volgens hem een spontane methode van irrationele kennis, die berust op kritisch-interpretatieve associatie van waanvoorstellingen. De invloed van de psycho-analyse van Sigmund Freud was groot op het werk van Dali. Dali wilde het onderbewustzijn doorgronden. Schilderen is als dromen en zijn composities zijn symbolen van het onderbewustzijn.
Wezenlijke elementen van zijn kunst zijn het provoceren en shockeren van het publiek. Dit waren ook de kenmerken van zijn persoonlijk gedrag, waardoor Dali uit de surrealistische groep werd gezet.
Nog voor de tweede wereldoorlog probeerde Dali in de V.S. voet aan de grond te krijgen. Zijn kunst werd steeds sterker op het commerciële succes afgestemd. Hij ontwierp theaterdecors en maakte boekillustraties.
Hij creëerde van zichzelf een opvallend en excentriek kunstenaarsimage, dat bijdroeg aan de popularisering van zijn kunst.
Dali stierf op 23 januari 1989 in de Galatea-toren van zijn museum in Figueras waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde. Hij werd daar ook begraven.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.
[mc4wp_form id=”17415″]