was successfully added to your cart.

Winkelmand

Joan Miro

Joan Miro

Miro is een Spaans schilder en graficus, die beïnvloed is door het kubisme en het surrealisme. Hij werd geboren in 1893 bij Barcelona en overleed in 1983, ook in Barcelona.
Hij liet zich aanvankelijk inspireren door de Catalaanse volkskunst. In Parijs maakt hij kennis met Picasso. Miro probeert diens kubisme te verenigen met decoratieve elementen, zoals die gebruikt werden door Matisse. Op een gegeven moment verschijnen er kleine aan hiërogliefen herinnerende tekens in zijn werk. Miro gaat zich helemaal losmaken van de figuratieve schilderkunst en schept een eigen wereld van zwevende fantasie-beeldtekens. Als gevolg van ontmoetingen met de kring van de surrealisten gaat hij ook het onbewuste in zijn werk uitbeelden. Bovendien maakt hij werken die een combinatie vormen van poëzie en schilderkunst. Dit werk wordt ook aangeduid als beeldende poëzie.
In de jaren dertig komen er ook lithografiën en collages. Zo maakt hij collages met touw.
Als gevolg van de Spaanse burgeroorlog vlucht hij naar Parijs, waar hij tekeningen maakt van mismaakte menselijke figuren als uitdrukking van de reële bedreigingen van de mens. In 1937 maakt hij een grote muurschildering voor de wereldtentoonstelling in Parijs. Nadat in 1940 de Duitsers Frankrijk bezetten, keert hij terug naar Spanje. In Barcelona maakt hij 32 gouaches van buitengewone kwaliteit. In 1941 vindt het New Yorkse Museum of Modern Art de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats met werk uit alle stijlperioden van de voorafgaande jaren. Vanaf 1944 legt hij zich ook toe op het maken van keramiek. Hij vervaardigt talloze keramische muurschilderingen voor het UNESCO-gebouw in Parijs.
In de jaren zeventig en tachtig krijgt hij opdrachten voor monumentale beeldhouwwerken in Madrid en Chicago.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.
[mc4wp_form id=”17415″]