was successfully added to your cart.

Winkelmand

Jikke v d Waal

Jikke v d Waal

“Niets en niemand is volmaakt,
juist het onvolmaakte
geeft een volmaakt beeld van de mens.”

Mensen, daar draait het allemaal om in het werk van keramiste Jikke van der Waal-Bijma. Haar hele leven lang is zij geïnspireerd geraakt door het werk van Alberto Giacometti en Henry Moore. Bij de eerste wordt zij geraakt door de eenvoud en het minimale waarmee de menselijke gedaante vorm wordt gegeven. Bij Moore zijn het juist de robuuste vormen die haar aanspreken.
Jikke boetseert met klei, bouwt haar werk op met platen van klei. Veel van haar objecten zijn als het ware in doeken gewikkeld, de huid van de objecten is bij haar werk erg belangrijk. De huid van de menselijke vorm maar ook van de mens zelf in al zijn hoedanigheden en verschijningsvormen. Door deze ínpakmethode wil ze laten zien dat de mens groeit, in zichzelf gevangen zit, zich al of niet wil meedelen aan de wereld. Ze wil de mens vangen in al haar verschijningsvormen waarbij haar objecten divers van vorm, statig zijn en een theatraal aspect hebben. Het moeilijkste daarbij is om het idee al of niet te kunnen verwezenlijken met de technische mogelijkheden die het materiaal biedt. Er moet altijd rekening gehouden worden met de beperkingen van het materiaal. Dat geeft een enorm spanningsveld, het zoeken naar de grenzen en mogelijkheden van het materiaal.

Jikke van der Waal maakt groepsbeelden en individuen. Ook mensen uit andere culturen inspireren haar, zoals de Toearegs. De trots en de onafhankelijkheid van dit Berbervolk worden door haar verbeeldt, maar ook de wankele positie van het individu binnen een groep. Overal inde natuur ziet ze menselijke vormen terug, een tak, een steen, een schaduw of een wolk. Ze laat in haar werk zien hoe een mens in de wereld staat in de meest denkbare verschijningsvormen.

De mens laat sporen na en de tijd laat sporen op de mens na, dit komt regelmatig terug in haar werk. De tijd die van invloed is op het denken en doen van de mens.
De mens als tijdreiziger, mensen die onderweg zijn. Mensen die communiceren en daarbij tot de essentie van het menselijk bestaan worden teruggebracht.

Een mens kan groeien in zijn bestaan. Wat doet het individu met de hem of haar toegemeten levensstijl. Het gaat over zaken als eigen verantwoordelijkheid, het benutten van kansen, het komen tot bepaalde inzichten binnen de grenzen van de eigen mogelijkheden. Vaak zijn haar menselijke figuren samengevoegd tot een onlosmakelijk geheel. Apart maar toch verbonden.

Jikke exposeert haar keramische en bronzen mensbeelden regelmatig in Nederland, Duitsland en België.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.
[mc4wp_form id=”17415″]