was successfully added to your cart.

Winkelmand

Hendrik van Veenendaal

Hendrik van Veenendaal

Het, veelal landschappelijke, werk van Hendrik van Veenendaal kent veel bewonderaars.
Kenmerkend in het werk van Hendrik is zijn perfecte gevoel voor kleurencompositie, gecombineerd met een krachtig palet.
Zijn landschappen creëert hij voornamelijk vanuit vogelperspectief, waardoor een vol landschap ontstaat, waarin van alles gebeurt.
Een grote variëteit in zijn composities zorgt dat het werk van Hendrik stuk voor stuk blijft boeien. De ene keer lege velden met enkele bomen, de andere keer staat een lieflijk dorpje centraal. Of een vuurtoren. In zijn laatste serie zijn het duingezichten.

De schilderijen van Hendrik leggen een lange weg af.
De laatste jaren heeft hij de Zeeuwse kust ontdekt, die veel ideeën bij hem doet opborrelen.
De indrukken, die hij daar opdoet, zet hij om in een ruwe schets op het doek. Hoeveel ruimte krijgt het landschap en hoeveel de lucht? Het strandpad in zijn geheel of alleen maar een deel ervan? Al deze overwegingen leiden tot de uiteindelijke compositie.
Hierna kiest Van Veenendaal bewust voor een bepaalde basiskleur.
Vervolgens verzamelt hij een reeks ondersteunende kleuren, waarbij uitersten in het kleurenpalet niet worden geschuwd. Zijn voorkeur gaat uit naar krachtige en toch warme kleuren.
Hendrik weet er een mooie harmonieuze eenheid van te maken, met gewaagde contrasten en prachtige overgangen van licht en donker. Op natuurlijke wijze worden achtergrond en voorgrond ingevuld. Centraal staat de compositie van kleuren.
Door het weglaten van overbodige details krijgt zijn werk iets abstracts, terwijl het onderwerp toch altijd herkenbaar blijft.
Het werk blijft vaak enkele maanden in zijn atelier staan, waarbij het regelmatig wordt aangepast. Net zo lang tot Hendrik het gevoel heeft dat het werk af is.

Sinds 2010 heeft hij een geheel nieuwe serie werken gemaakt met als onderwerp de Zeeuwse kust. Geïnspireerd door de Hollandse luchten, de kleurrijke vegetatie en de dynamiek tussen de verschillende elementen heeft Hendrik een aantal prachtige werken tot stand gebracht.
Het fraaie lijnenspel, de prachtige kleuren en de vanouds perfecte compositie hebben tot schitterende vibrerende landschappen geleid.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.
[mc4wp_form id=”17415″]