was successfully added to your cart.

Winkelmand

Eelco Maan

Eelco Maan

Eelco Maan is geboren in Schiedam in 1962. Hij woont en werkt in Basse, Overijssel. Hij is oorspronkelijk opgeleid als fotograaf ( Fotovakschool, Apeldoorn) en is werkzaam als kunstschilder sinds 1994.

Ruim tien jaar wordt zijn werk solo- en in groepsverband geëxposeerd bij verschillende Nederlandse galeries. Ook maakt hij kunst in opdracht en is zijn werk in 2006 geselecteerd voor de Holland Art Fair in Den Haag.

Voor Eelco verbeeldt ieder schilderij een complete wereld in zichzelf. Materiaalbeheersing en vakmanschap zijn maar de helft van het verhaal. De kunstenaar is vooral een antenne of een doorgeefluik, een open raam waardoor de Inspiratie naar binnen kan stromen.

Zitten voor een nieuw, maagdelijk wit doek is voor hem een soort Zen-meditatie.
Beginnen aan een nieuw doek lijkt op een duik in een noordelijke oceaan. Eelco maakt nooit schetsen, dus er bestaat altijd een kans te verdwalen in de leegte van een nieuw doek. Er is onrust, aandrang. Er moet iets gebeuren; in dat grote witte “niets” dient zich iets te manifesteren. Hier regeert het oog, het pure zien, de nieuwsgierigheid naar het vorm en kleur geven aan wat hem bezighoudt.
Er is wel Idee, maar geen gedachten. Er is betekenis maar niet beredeneerd, eerder intuïtief.

Schilderen ontstijgt en verdiept tegelijkertijd. Volgens Eelco kun je geen schilderij maken zonder af te dwalen in jezelf, jezelf essentiële vragen te stellen. De schilder is dan ook een mysticus, een visionair, een alchemist.
Uit verf en linnen probeert hij “goud”te maken, symbolisch goud, psychologisch goud.

Voor Eelco Maan is het ultieme schilderij wat voor de alchemist de ‘Steen der Wijzen’ is: een poort naar de ziel.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.
[mc4wp_form id=”17415″]