was successfully added to your cart.

Winkelmand

Bram van Baalen

Bram van Baalen

Bram houdt zich al ruim twintig jaar bezig met schilderen. Aanvankelijk met olieverf, later stapte hij over op acryl. Hij werkt het liefst op grote doeken, zodat er ook daadwerkelijk een fysieke inspanning geleverd moet worden. Naast schilderen fotografeert hij veel.

De essentie van een schilderij is voor mij het tot staan brengen van de werkelijkheid op zo’n manier, dat die werkelijkheid boven zichzelf uitstijgt.

WERKWIJZE
Een serie foto’s levert vaak inspiratie op voor een schilderij. Beeldelementen uit zo’n serie brengt hij samen in een compositie.Hoewel de schilderijen in hun totaliteit realistisch zijn, streeft hij er naar die totaliteit op te bouwen uit vele min of meer non-figuratieve gedeelten. Deze gedeelten ontstaan door een losse en gelaagde manier van werken. Tijdens het schilderen let Bram op of er voldoende balans in het schilderij komt.

VISIE
De magie van een schilderij bestaat onder andere uit het gegeven dat een schilderij een huid, een textuur heeft. Een schilderij is vergeleken met een foto driedimensionaal.
Hoewel Bram vooraf een zekere voorstelling van een bepaald schilderij probeert te maken, wordt het resultaat meestal anders dan hij had gedacht. “Als je goed kijkt zie je dat je tijdens het schilderen allemaal cadeautjes krijgt van verf en doek”.
Hij is altijd benieuwd hoe een schilderij afloopt. Het gaat erom tijdens het schilderen die plekken op het doek die af zijn op te merken en met rust te laten; het doek als geheel groeit om die plekken heen.
Als een doek hem niet bevalt zet hij het gewoon op z’n kop en schildert er weer over heen
Het werkt het prettigst op een reeds beschilderd doek, vind hij. Schilderen is smeren, vegen en poetsen met natte verf. Op een gegeven moment is de verf droog: het schilderij is tot stilstand gekomen. Uiteindelijk is het resultaat een schilderij en niets anders dan een schilderij.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.
[mc4wp_form id=”17415″]