was successfully added to your cart.

Winkelmand

Ank van der Wel

Ank van der Wel

In 1979 is Ank gefascineerd geraakt door de mogelijkheden die het werken met klei biedt.
In klei vond zij een materiaal waarin zij al haar gevoelens en creativiteit de vrije loop kan laten. Haar fascinatie is om uit vormloos materiaal iets te maken.

Sindsdien is ze bezig met diverse technieken op het terrein van de keramische vormgeving. Na een aantal jaren lessen en workshop gevolgd te hebben, heeft zij een eigen stijl ontwikkeld.

“De basis voor mijn onderwerpen is te vinden in mensen, dieren, bomen, landschap, patronen, structuren, vormen en kleuren die wij om ons heen zien. Ik maak vooral vrouwenfiguren en-objecten; maar daarnaast maak ik ook graag eigenwijze kip- en vogelfiguren en koeienobjecten.
De objecten die ik maak worden met plakken van steengoedklei opgebouwd. De plakken verkrijg ik door stukken klei plat te walsen met een kleiwals. Afhankelijk van het voorwerp kan ik de dikte van de plak bepalen. Daarna kan in principe iedere mogelijke decoratie worden aangebracht. Na een ruime droogtijd worden de objecten, afhankelijk van de gebruikte
kleisoort, gebakken in een oven (dit heet bisquitbrand) bij een temperatuur van 900 a 1000 graden Celsius” waardoor de klei in keramiek verandert.
Na een afkoelingsperiode worden de objecten geglazuurd door onderdompeling of door de glazuur op te brengen met een penseel. De objecten worden nu voor de tweede keer gebakken bij een temperatuur die wel kan oplopen tot 1300 graden.
Op bovenstaand proces zijn in principe allerlei variaties mogelijk. Zo werk ik veel met engobes, vloeibare klei waaraan metaaloxides of kleurstoffen zijn toegevoegd. De engobe wordt op de nog natte klei aangebracht.

Sedert 1985 heeft Ank van der Wel veel succes met exposities in verschillende galeries en enkele hebben permanent werk van haar in voorraad.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.