was successfully added to your cart.

Winkelmand

Ank van der Wel

Ank van der Wel

Sinds 1980 werkt Ank met klei. In klei vond zij een materiaal, waarin zij al haar gevoelens en creativiteit de vrije loop kan laten. Het is fantastisch om uit vormloos materiaal iets te maken.
Na een aantal jaren lessen en workshops gevolgd te hebben, heeft zij een eigen stijl en werkwijze ontwikkeld, waarin zij diverse technieken toepast.

De beelden die Ank maakt, worden met plakken klei opgebouwd. De plakken verkrijgt zij door stukken klei plat te walsen. Afhankelijk van het voorwerp bepaalt zij de dikte van de plak. Daarna kan in principe de decoratie worden aangebracht. Na het boetseren van het beeld volgt een ruime droogtijd. Daarna wordt het in een oven gebakken, dit heet bisquitbrand. Klei verandert daarmee in keramiek. Afhankelijk van de gebruikte kleisoort worden de beelden gebakken bij een temperatuur van 900 à 1050 graden.

Na het afkoelen van de oven kunnen de objecten geglazuurd worden. Dat gebeurt door onderdompeling of door glazuur op te brengen met een penseel.
Daarna moet het beeld weer worden gebakken. Nu kan de temperatuur wel oplopen tot 1200 graden. In sommige gevallen wordt glazuur in twee fasen aangebracht, dus nog een tweede glazuurbrand. Na de laatste brand is een beeld gereed.
Op dit proces zijn allerlei variaties mogelijk. Zo werkt zij veel met oxides en engobes, vloeibare klei waaraan metaaloxides of kleurstoffen zijn toegevoegd. De engobe wordt op de nog natte klei aangebracht.

De basis voor haar onderwerpen is te vinden in mensen, dieren, bomen, landschap, patronen, structuren, vormen en kleuren, die wij om ons heen zien. Zo is de natuurlijke omgeving een onuitput¬telijke inspiratiebron. Ank maakt vruchtobjecten, zaaddozen en vrouwenfiguren; maar vooral ook graag eigenwijze kip- en vogelfiguren en -objecten.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.
[mc4wp_form id=”17415″]