was successfully added to your cart.

Winkelmand

Anita Duijf

Anita Duijf

Anita Duijf schildert tulpen en andere bloemen, maar de manier waarop deze binnen haar doeken verschijnen heeft niets van doen met de klassieke stillevens. Ze krijgen hun betekenis door hun onderlinge posities, de kleuren die dwars door de voorstellingen hun eigen gang gaan en de transformaties die de bloemkelken onder haar penseel doormaken.
Eigenlijk heeft Anita Duijf als kunstenares het pad bewandeld dat met de levenscyclus van de tulp gegeven is. Aanvankelijk staan die met gesloten kelken min of meer in het gelid in lange rijen, en ze deinen op hetzelfde ritme als de wind eroverheen strijkt. In het verloop van het ontluiken echter, ontwikkelt elke bloem zijn individualiteit en verschillen ze steeds meer van elkaar. Zo contrasteert de uniformiteit van het begin sterk met het onherhaalbare eigen karakter dat elke bloem krijgt met het verstrijken van de tijd en het doorlopen van de groeicyclus. Anita Duijf schildert symbolen voor de ontplooiing van de menselijke persoonlijkheid die naarmate hij verder uitkristalliseert meer voor de omgeving en de ander openstaat. Haar werk is een “spiegel van de natuur” die zichzelf ontleedt in reeksen vormen, kleuren en patronen die vervolgens ook de bouwstenen van het menselijk voelen en denken blijken te zijn. “Natuur” die ook “onze natuur” is. Kunst op de grens van persoonlijk en onpersoonlijk, natuur en cultuur, collectief en individueel. De toeschouwer is gewaarschuwd niet op zijn eerste indrukken af te gaan maar deze schilderijen de serieuze aandacht te geven die ze verdienen.
Het werk van Anita Duijf is te zien geweest in diverse plaatsen in Nederland en verder in o.a Amerika, Duitsland, België en Luxemburg.

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf u in voor onze GRATIS nieuwsbrief.